FÖRARLÖS FRAMTID

FÖRARLÖS FRAMTID

Mercedes självkörande F015 förändrar det mesta kring definitionen av vad en bil är och sägs vara en av de största innovationerna i Mercedes historia.

Hör Fredrik Wahrolén på Mercedes-Benz berätta inifrån F015 vardagsrum om allt den självkörande bilen kan erbjuda oss förutom att på egen hand ta oss från A till B.

– Den här bilen är helt självkörande. Det innebär att den klarar av alla trafiksituationer, även i de större städerna, säger Fredrik Wahrolén när han visar upp bilen.

– De flesta olyckor som sker i dag beror på den mänskliga faktorn. Folk smsar, är trötta, de är kanske påverkade av alkohol eller kör för snabbt. Den här bilen är programmerad för att undvika olyckor och hålla rätt hastighet, säger Fredrik Wahrolén.

Mercedes F015 har tre motorer, två elmotorer och en vätgasmotor. Enligt Fredrik Wahrolén gör den 0 till 100 km/h på 6,7 sekunder.

Sätena inne i F015 går att snurra i 360 grader och längs väggarna inne i bilen finns specialbyggda HD-skärmar. Trots att den är självkörande har den ändå en ratt.

– Frågan är ju vad man ska göra i en bil som är helt självgående. I den här bilen kan du snurra sätena och få lite av ett vardagsrum där du antigen kan ha möten, kolla mejlen på vägen hem från jobbet eller kanske titta på tv. Den vanligaste frågan vi har fått här i Båstad är varför bilen har en ratt. Vi tror inte att ratten kommer att försvinna helt. Under den tråkiga pendlingen till jobbet kanske du låter bilen köra själv medan du kanske känner för att ta över ratten när du kommer ut på en rolig landsväg, säger Fredrik Wahrolén.

Men kan vi verkligen lita på den här maskinen i en kritisk situation?

-För oss är det otroligt viktigt att inte sätta något på marknaden utan att säkerhetsriskerna är helt utvärderade. Sedan kan tekniken kanske aldrig bli helt hundraprocentig, men den kommer alltid vara säkrare än när en människa kör, säger Fredrik Wahrolén.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s